Potkávání v červenci

27.01.2013 15:44

 

Letošní ročník byl v pořadí pátý a přinesl svým posluchačům příjemné hudební zážitky. A nejen hudební. V areálu kostela a v jeho interiéru jsou k vidění díla malíře a sochaře doc. ak. mal. Zdenka Hůly.

 

Zahajovací koncert se konal 1. 7. 2012 v kostele sv. Jana Křtitele, kde se konaly i ostatní koncerty Hudebního potkávání. Zazpívat nám přijel až z Liberce Smíšený pěvecký sbor Kvintus, který dirigoval sbormistr - Jiří Doubek.

 

V kostele zněly krásné moravské písně od A. Dvořáka, O. Máchy a nebo velmi rytmické skladby např. Čhajori Romani od K. H. Macourka.

 

Na zpestření zahajovacího koncertu si sbor Kvintus pozval ještě hosty. Byl to Jakub Urban, doprovázel sbor na klavír, Pavel Sonda na bicí nástroje a Duo Barbora a Lucia Priester (kytara a housle), které mělo malé samostatné vystoupeni.

 

Sbor Kvintus našim posluchačům není neznámý. V roce 2008, kdy město začalo pořádat Hudební potkávání, u nás vystupovali po prvé. A jak bylo vidět z nadšené nedělní reakce publika a slov pana sbormistra, rádi zase někdy do Kostelce zavítají.

 

Druhý koncert se konal 7. 7. 2012 a účinkovalo na něm Duo Barbora a Lucia Priester, které mělo malou premiéru při zahajovacím koncertu. Sestry, Lucia hrála na housle a Barbora na kytaru, měly ve svém repertoáru nastudované skladby pro housle a kytaru od Nicolla Paganini, Manuella de Fally a nebo Astora Piazzolly, které měly největší úspěch. Housle za doprovodu kytary nádherně zněly prostorem kostelíka. Bylo to velice zdařile spojeni obou nástrojů.

 

V neděli 8. 7. 2012 se konal poslední koncert Hudebního potkávání.

Moderní jazz a své autorské skladby přijelo zahrát Urban Trio ve složení Jakub Urban - klávesy, Jakub Antl - kontrabas a Ondřej Sluka – bicí. Jakub Urban je autorem většiny skladeb, ktere v kostele zazněly. Trio mělo ve svém repertoáru i skladbu jazzového saxofonisty Charlese Lloyda nebo jazzového pianisty Billa Evanse.

 

Ráda bych touto cestou poděkovala za bezvadnou spolupráci p. Zdenku Hůlovi a manželům Novákovým.

 

Text a foto Hana Flusserová, odd. kultury

kultura@kostelecncl.cz

Černokostelecký zpravodaj 7-8/2012